The great Gatsby av F. Scott Fitzgerald

Fitzgeralds klassiker om den store Gatsby handlar om ett liv i dekadens, lyx och festande i 1920-talets USA. Det är drinkar, fina bilar, resor och cocktails omvartannat och den ende riktigt sympatiske personen är berättaren Nick. Huvudintrigen handlar om Jay Gatsby och hans kärlek till Daisy som lämnade honom när han var ung eftersom han var fattig. Fem år senare är han fortfarande besatt av henne och bosätter sig i närheten av huset hon och hennes man bor i, och varje dag ser han hennes lampa på andra sidan vattnet. Han smider planer för hur han ska vinna henne tillbaka och tar grannen Nick till hjälp.

Månadens bokcirkelbok fick ljummet mottagande av oss när vi träffades på ett fik i onsdags (se den fina bilden på alla de olika bokomslagen hos Helena) men jag gillade boken och tror att det var mycket beroende på att jag läste den på engelska (de av oss som läste den översatt till svenska var inte lika övertygade). Språket är speciellt och måste ha varit väldigt annorlunda och modernt när boken kom ut eftersom historien berättas med en hel del talspråk och vardagliga uttryck.

Det här är en underhållande och bitvis rolig bok som är mycket läsvärd. Det är ibland lätt att låta sig avskräckas av gamla klassiker men det finns ju faktiskt ofta en anledning till att de är populära många många år efter att de gavs ut. The great Gatsby är dock inget mästerverk och jag blev lite förvånad över att handlingen bitvis nästan var lite banal; det måste vara språket som har gett den stora framgången.

Annonser

1 kommentar

Filed under Lästa böcker

One response to “The great Gatsby av F. Scott Fitzgerald

  1. Aje

    Det är alltid en stor fördel att -i den mån man kan- läsa en författare på originalspråk. Så absolut även med författare från ”the Jazz age”, vars talspråk är en integral del av den historiska beskrivningen av karaktären hos alla dessa amerikaner som levde utomlands (ofta benämnda ”ex-patriots”, eller ex-pats).

    En fråga dock. Vad i handlingen är det som är banalt? Den är allt annat än banal; snarare djupt, djupt tragisk. Gatsby är vidare, i min mening, inte en osympatisk figur. Motivationen bakom hans handlingar är alltigenom förståeliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s