Frukta inte av Anne Holt

I den fjärde boken om kriminologen Inger Johanne Vik och hennes man, polisen Yngvar Stubö, får vi följa ett stort antal parallella handlingar:

En liten flicka är nära att bli överkörd av en spårvagn och hennes chockade mamma tackar mannen som kom till undsättning med en örfil. Det första flickan sen säger är ”mamma, tanten var död”. Flickan är dock inte som andra barn och det är svårt att förstå vad det är hon verkligen har sett.

En folkkär biskop tar en promenad en sen julaftonskväll och blir nerstucken. Vad gjorde hon ute så dags och vem önskade livet ur henne?

En skuldtyngd konstnär med missbrukarbakgrund dör av en överdos, vilket först verkar vara ett glasklart självmordsfall, men det är något som inte stämmer.

En tonårskille hittas drunknad i hamnbassängen och på grund av av hans struliga bakgrund är det svårt att reda ut när han senast sågs och vad han gjorde nere vid hamnen.

Dessa och fler historier får man följa samtidigt som Inger Johannes privatliv och professionella roll som forskare/utredare för historien framåt.

Till skillnad från Anne Holts förra bok; den fantastiska 1222 över havet som var en klassisk pusseldeckare, är Frukta inte en mer nutida deckare med samhällsfokus. Eftersom kriminologen Inger Johanne är huvudperson slipper vi många av de informationsmöten med automatkaffe, bilutryckningar och långa utdrag ur förhörsprotokoll som polisdeckare brukar föra med sig och man får istället inblick i Inger Johannes intressanta projekt om hatbrott.

Anne Holt är en väldigt bra deckarförfattare och som vanligt låterhon inte berättelsen löpa på bekostnad av språket som så många andra av hennes kollegor tyvärr brukar. Eftersom den här boken är väldigt splittrad med många historier tar det dock ganska lång tid att komma in den, men när man väl gör det är den spännande som sjutton.

Tack till Piratförlaget för recex!

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Lästa böcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s