Fallet Vincent Franke av Christoffer Carlsson

Första gången Vincent kom i kontakt med morfin var när han som tonåring fått ett par revben avslagna av pappa läkaren. Den omedelbara förälskelsen gjorde sedan att Vincent ständigt hade väldig otur som skadade sig titt som tätt hela uppväxten men tur nog hade han ju en pappa som både kunde hjälpa honom att skada sig och skriva ut bedövande morfin.

Den vuxne Vincent är en missbrukande langare som lever sitt liv i Stockholms undre värld. När han kommer hem till sin efter en husrannsakan uppochnervända lägenhet dyker bäste/ende vännen Marko upp med en bunden kvinna. Vincent blir, utan att få reda på vem hon är och varför hon inte får släppas, satt att vakta henne en vecka för att se till så att hon inte försvinner. Den kriminelle ledaren Pastor kontaktar honom och förtydligar att Vincent inte har något alternativ om livet är honom kärt.

Ensamme Vincent hinner precis fatta tycke för Maria Magdalena, som hon visar sig heta, innan hon plötsligt försvinner spårlöst. Han bestämmer sig för att leta efter henne och gör sig därmed ovän med helt fel personer.

Det är svårt att tro att boken är skriven av en 23-årig debutant eftersom den helt enkelt känns alldeles för bra för det. Efter en halv sida är jag fast och tragiske Vincent blir snart en person jag tycker om och vill att det ska gå bra för. Jag vill hoppa in i boken och hjälpa honom att skaffa mer morfin för att han ska uthärda, men samtidigt skrika åt honom att lägga av. Boken kan nog klassas som en spänningsroman, och visst är den spännande. Samtidigt får man följa Vincent och Maria och se deras relation växa fram på ett sätt som inte är vanligt i den här typen av bok. Språket är fantastiskt och boken blir därmed ingen vanlig actiondeckare. Det är så här Jens Lapidus borde ha skrivit sina böcker, tycker jag.

Fortsätt skriva, Christoffer! Du är väldigt bra på det. Nu väntar vi bara på det utlovade soundtracket som snart ska finnas i Spotifyform på förlagets hemsida.

Tack till Piratförlaget för recex.

Annons

2 kommentarer

Under Lästa böcker

2 svar till “Fallet Vincent Franke av Christoffer Carlsson

  1. Ping: Boktoka | Fallet Vincent Franke av Christoffer Carlsson

  2. Ping: Bakverk och böcker | Bokbiten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s