Medicinen av Hans Koppel

Johanna är en ensamstående mamma som spenderar dagarna bakom en vägg på en tidningsredaktion. Ja, trots att hon har tillhört redaktionen i sju år sitter hon kvar på fel sida väggen tillsammans med Marie, vars åsikter heller inte räknas. Tysta biter de ihop och finner sig i att stå lägst i hierarkin.

Johannas båda barn Anna och Otto blir ständigt bortprioriterade av sin pappa och deras mamma får hela tiden diplomatiskt försöka stötta hans undanflykter och försvara hans tveksamma val inför barnen.

För att få ihop pengar till en efterlängtad semesterresa åt sig och barnen anmäler Johanna sig till ett medicinskt projekt som inte bara ska hindra henne från att få munsår utan även göra henne rik. Medlet visar sig dock ha oanade biverkningar och påverkar hennes liv på många olika sätt.

Hans Koppel har beskrivit boken som en askungesaga i chick lit-genren. På sant Koppel-maner är den dock även cynisk, rolig och vass och jag skrattade högt vissa gånger men satte även skrattet igenkännande i halsen lika ofta. Precis som den första boken, Vi i villa, är Medicinen tunn, kort och lättläst men väldigt läsvärd. Efter att ha läst den är jag ännu mer nyfiken på vem Hans Koppel är och varför pseudonymen ska vara så rackarns hemlig att ingen knäcker den.

En eloge till Jens Magnusson för båda böckernas mycket snygga omslag!

10 kommentarer

Under Lästa böcker

10 svar till “Medicinen av Hans Koppel

 1. Låter lockande! Har inte läst Hans Koppel ännu, vem han nu är…

  • Bokbiten

   Ja, hur svårt kan det vara att knäcka en pseudonym? Det börjar bli dags för Koppel att träda fram snart, tycker jag.

 2. Jag är verkligen sugen på att läsa Medicinen. Älskade språket i Vi i villa, som jag läste helt nyligt.

  • Bokbiten

   Ha bara inte alldeles för höga förväntningar, för Medicinen är tyvärr inte lika genialisk som Vi i villa. Mycket bra och läsvärd är den iallafall.

 3. Måste läsa! Har bara hört gott om Koppels böcker så jag måste undersöka om det verkligen stämmer att det är så bra. Hoppas det!

  • Bokbiten

   Jag skulle gissa att du gillar Koppel. Han (hon?) skriver på ett väldigt speciellt sätt som är ganska enkelt och avskalat. Inte en massa lullull och staplade liknelser och bisatser.

 4. Var ju inga böcker för mig. Tyvärr. Tyckte inte alls om dem, men min man gör =). Och vi har gissat vilt på vem denne Hans Koppel är. Min man kom fram till att det är iaf inte Håkan Nesser. Och jag tror att det är Emma Hamberg…

 5. snowflake

  Nu hoppar jag in väldigt sent i den här gissningsleken, men tror ni inte att det är nån lite mer känd journalist? Bara för att då har hon/han tidningsmiljön gratis…

  Fast jag har inte läst Koppel.

  Och Bokbiten, har du bloggtorka?

 6. Bokbiten

  Jo, det borde vara någon med lite insyn i hur det är att jobba med redaktionsarbete, men egentligen kanske det egentligen kan vara en annons-säljare som ser och hör vad kollegorna gör? Jag har verkligen ingen aning alls om vem koppel är men är väldigt nyfiken. Varför är det så hemligt? För att hon/han sysslar med väldigt seriösa grejer för övrigt och inte vill bland ihop sina varumärken? Eller för att böckerna är mer självbiografiska än författaren vill medge? Om ens hälften av det som står i Vi i villa är sant förstår jag att man vill skriva om det anonymt… Läs den om du inte redan har gjort det!

  Jo, här är bloggtorka. Det började med en helt vanlig semesterresa som blev längre än planerat eftersom jag fastnade under askmolnet, och sen kom jag liksom ur rytmen på nåt sätt. Dessutom har jag varit i en lässvacka ett tag och har inte varit så sugen på att skriva. Efter senaste bokcirkelträffen kom dock inspirationen tillbaka, så nu behöver jag bara lite tid också. I helgen kanske det rasslar till här. Titta in! 🙂

 7. Ping: Kungens födelsedag av Hans Koppel « Bokbiten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s