Blodläge av Johan Theorin

Vid ett gammalt stenbrott på norra Öland ligger några ärvda små stugor, ett par nybyggda lyxkåkar och en och annan gammal bondgård. De flesta bebos av inflyttade sommargäster som varken känner till trollen i berget eller älvorna på Alvaret – och heller inte att det röda stenstråket däremellan för olycka med sig.

I Theorins tredje del i det som ska bli en årstidskvartett (Skumtimmen utspelar sig på hösten och Nattfåk på vintern) har det hunnit bli vår på Öland och sommargästerna börjar återvända till ön och knyta bekantskap med nya och gamla grannar. Vendela Larsson som tillsammans med sin make Max är ny på ön välkomnar grannskapet till en fest och både den Gamle Gerlof som har börjat läsa sin frus gamla dagböcker från femtiotalet, det unga paret i lyxvillan, Per Mörner med trulig äldre far och problemtyngda tonårsbarn dyker upp på middagen och hemligheter som kanske hade mått bäst av att stanna i det tysta kommer upp till ytan efter några snapsar.

Precis som de tidigare två böckerna klassas den här som en kriminalroman där folktro och familje/grann/vänskapsrelationer tar stort utrymme. Här handlar ramhistorien om Jerry Morners nedbrunna studio i Småländska Ryd och hur hans son som av ren nyfikenhet försöker ta reda på varför den brann ner. Snart förstår han att branden har med faderns mörka förflutna att göra.

Blodläge är ingen klassisk deckare. Visst innehåller berättelsen både spänning, hot och lite våld men den saknar helt klassiska deckardrag som beskt automatkaffe, utredningsmöten och sönderarbetade polismän med privata problem. Istället ligger fokus på ansträngda relationer, övernaturlighet och människors hemligheter. Boken är välskriven, snabbläst och intressant – precis som de båda första i serien – och jag skulle vilja sortera in den i genren mysdeckare.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Lästa böcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s