Flickan med snö i håret av Ninni Schulman

En kall och snöig nyårsafton åker 16-åriga Hedda på fest hos en klasskompis och hennes relationskrisande föräldrar har middag hemma. Dagen efter kommer dottern inte hem och det tar ett tag innan föräldrarna börjar söka efter henne. Hennes kompisar känner inte till något om någon fest och när ingen verkar veta vart Hedda har tagit vägen kopplas polisen in.

Efter ett tag hittas kroppen efter en ung kvinna i en matkällare i närheten av Heddas hem. Hon är naken och har dött av ett skott i bakhuvudet. Är det Hedda som äntligen har hittats? Poliserna Petra Wilander och Christer Berglund på den lilla polisstationen i Hagfors påbörjar utredningen för att få svar på vem flickan är och vad som har hänt Hedda.

Efter en jobbig skilsmässa har journalisten Magdalena Hansson tagit med sig sin sexårige son och flyttat hem till barndomsmiljön efter många år i Stockholm. Hon får jobb på den lokala tidningsredaktionen, tar upp kontakten med vänner och bekanta från förr och sonen Nils lär känna nya kompisar men åker en lång bussresa till pappa i Stockholm varannan helg. De verkar komma in i samhället och lunken i Värmland men alla ser inte med lika blida ögon på att Magdalena har köpt hus och kommit tillbaka.

Magdalena skriver om Hedda-fallet och eftersom hon blir berörd av och engagerad i hennes öde undersöker hon fallet vidare parallellt med polisens arbete. Behöver jag säga att hon gör det med risk för sitt eget liv?

Ninni Schulman är själv journalist och uppvuxen i Värmland men nu boende i Stockholm så man får anta att hon vet vad hon skriver om. Jag tycker att hon har lyckats bra med sin första deckare som är mycket spännande. Dessutom är småstadslivet med alla-känner-alla-och-har-koll-på-alla-fenomenet trovärdigt även om jag flera gånger blir väldigt irriterad på flera av personerna. Polisen Christer är ibland så naiv att det kryper i mig men samtidigt väldigt sympatisk och mänsklig i relationen till sin pappa.

Som många andra bra deckare är det här en bok man fastnar i och helst läser utan avbrott men som sedan ändå inte fastnar. Jag läste boken för ungefär två veckor sedan och var nu tvungen att läsa delar av den igen för att komma ihåg handlingen. Att den är lätt att glömma drar väl ner omdömet något, men för övrigt är det här en spännande och läsvärd berättelse om allehanda vidrigheter (inte bara mord och död).

Gillar du boken och Ninnis sätt att skriva? Missa då inte hennes blogg där hon skriver om sin vardag och livet som författare och mamma. Hon har en märklig och ganska irriterande förmåga att använda fetstil alldeles alldeles för ofta, men för övrigt är bloggen både fin och underhållande.

Recensionsex från Forum bokförlag.

2 kommentarer

Under Lästa böcker

2 svar till “Flickan med snö i håret av Ninni Schulman

  1. Jag håller med. Själv kommer jag ju från Hagfors-trakten och kan intyga att hon fått det mesta ”rätt” men just den biten störde mig lite eftersom det blev lite väl nära och svårt för mig att få plats med fantasin. En spännande deckare som inte sätter några djupare spår är nog också min bedömning såhär efteråt.

  2. Ping: “Flickan med snö i håret” av Ninni Schulman « Lottens Bokblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s