Kungens födelsedag av Hans Koppel

                                                                                                                                                                                                                                                    I I Hans Koppels tredje bok hinner vi träffa många personer på de 180 små sidorna – kungen som önskar att han hade mer att säga till om, Markus som jobbar på ett sjukhem och är kär i den demonstrerande och kaxiga överklastjejen Milou, livvakten Johan som funderar mycket på Borlänge, hans fd styvdotter Josefin som jobbar på café, stjärnadvokaten Hidayah, åklagaren Sten Nordén som använder gamla lärarerferenheter i sitt jobb, den snart 110-åriga Elin och någa till – och som ni förstår hinner man inte gå in speciellt djupt i varje situation eller relation.

På sant Hans Koppel-vis ligger dock styrkan just i det knappa; att berätta mycket med få ord och förmedla mycket information och många känslor mellan raderna. Precis som i Vi i villa och Medicinen är språket skarpt och ironiskt och det är gott om vassa formuleringar, och precis som tidigare sätter man ibland skrattet i halsen och mår dåligt istället.

Tyvärr lever inte Kungens födelsedag upp riktigt till samma nivå som Vi i villa men det är fortfarande en riktigt bra och läsvärd liten bok. Delarna jag gillar bäst är nog de om just kungen och de vanliga tankar och funderingar han har. Tror ni att vår kungs tankar vandrar så här när han är ute och kör bil?

”Den misslyckade spanska statskuppen 1981, Juan Carlos tal till nationen. Det var helt avgörande, historiskt, säkrade demokratin. Den spanske kungen vann världens respekt och sympati. Fast någon statskupp var väl inte att hoppas på i det här landet? Hette han inte samma förresten? Han med handsken i luften som hade jobb utan lön på idrottsfirman Puma? Eller var det John Carlos? Puma startades väl för övrigt av brorsan till Adi Dassler som låg bakom Adidas? Eller? Kungen lovar sig själv att kolla upp saken nästa gång han sitter framför en dator.” (sid, 127)

Vem författaren är? Sedan jag läste första boken för ett par år sen har jag nog gissat mig igenom större delen av kultur-Sverige tre gånger i jakten på tänkbara kandidater. Jag är övertygad om att h*n är journalist eller etablerad författare dels på grund av det säkra sättet att skriva och dels för att en hel del branschkunskap anas framförallt i Medicinen men även de två andra böckerna. De senaste namnen jag har funderat på är Andres Lokko eller Jessica Gedin, men efter Kepler-besvikelsen förra året försöker jag ställa in mig på ett för mig okänt namn för att besvikelsen inte ska bli så stor. På onsdag kl 13 kommer svaret att publiceras och därefter har vi väl nästan bara Tim Davies kvar att knäcka?

Recensionsex från Telegram förlag.

2 kommentarer

Under Lästa böcker

2 svar till “Kungens födelsedag av Hans Koppel

  1. Äsch, är det klockan 13? Då kan jag inte sitta vid datorn… jaja, vi får se.

  2. Ping: Kommer aldrig mer igen av Hans Koppel | Bokbiten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s