Oväntad vändning

Vissa böcker börjar bra, är hyfsat intressanta och lite småspännande men lyckas ändå inte fånga läsarens intresse sådär fantastiskt så att man bara måste måste måste läsa vidare och låter mat kallna och busshållsplatser svischa förbi. Ofta stiger spänningen och intresset något under läsningens gång, men många böcker blir liksom aldrig mer än trevliga.

Sen finns det de där böckerna som börjar som en halvljummen småtrevlig bekantskap men sen med ett enkelt grepp fångar intresset helt och gör boken omöjlig att släppa. I Hjort/Rosenfeldts Det fördolda händer det på sidan 120 när den osympatiske, sexmissbrukande psykologen Sebastian Bergman hittar tre gömda brev i sina döda föräldrars bokhylla. Därefter rasslade sidorna genom mina händer och det blev bitvis riktigt spännande.

Att berätta om handlingen i en deckare ger oftast inte speciellt mycket, men here we go: En sextonårig kille försvinner i Västerås och eftersom polisen tror att han har rymt hemifrån för att söka lyckan i huvudstaden tar man inte efterlysningen riktigt på allvar. Efter några dagar hittar man honom i ett kärr utanför stan, och hans hjärta är utskuret ur kroppen. Man begär förstärning från Riksmordkommisionen och Torkel Höglund och hans kollegor flyttar in på Scandic i Västerås och sätter upp en spaningscentral på den lokala polisstationen. Sebastian Bergman som är expert på gärningsmannaprofilering har tidigare arbetat med Torkel och nästlar sig in i utredningen med egna mål framför ögonen.

Det här är ännu en bra svensk deckare och framförallt en liten replik på sista sidan gör att jag väntar ivrigt på en uppföljare. Men hörni, vad är det med deckartitlar som gör dem så intetsägande och svåra att komma ihåg men lätta att blanda ihop?

Recensionsex från Norstedts.

Annonser

3 kommentarer

Filed under Lästa böcker

3 responses to “Oväntad vändning

  1. Pia

    Jag håller med dig angående deckartitlarna. Det är helt hopplöst att komma ihåg dom och att inte blanda ihop dom. Det är inte alltid man förstår kopplingen mellan titeln och bokens innehåll och då är det helt omöjligt att minnas titeln.

  2. Pingback: Tweets that mention Oväntad vändning « Bokbiten -- Topsy.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s