I havet finns så många stora fiskar av Sara Lövestam

Malte har en hemlig skatt. En alldeles lysgrön kotte som han gömmer under sandboxen men tar fram och tittar på när solen lyser starkt och gör den extra grön. De enda som vet om skatten är Kalle med den pipiga rösten och den blonde mannen som brukar prata med honom över dagisstaketet.

Det är tur att Malte är så bra på att behålla hemlisar, för han har så många sådana: Man får inte berätta för någon att mamma sover nästan hela dagarna eller att det brukar stå en massa tomma flaskor på diskbänken, för då kan de elaka soctanterna ta honom. Man får heller inte berätta vad Roger och han gör när de är ensamma i den städade lägenheten där ingenting är smutsigt men allt är obehagligt. Och man får bara berätta att man har ett fint bamseplåster i pannan och inte vad som orsakade såret det döljer.

Iakttagaren lämnar sällan sin lägenhet och har därför koll på dagisbarnen som leker på gården utanför pelargonerna. Full koll på den lille arge killen som aldrig verkar få ro utan ofta gör sig illa och bråkar med de andra barnen. Killen som ibland pratar med en blond man över staketet.

Det här är ingen munter historia. Redan på första sidan sätter Sara Lövestam stämningen och sen har man en gnagande obehagskänsla i magen hela boken igenom. Malte mår ju allt annat än bra, men vems ansvar är det att ta hand om honom? Mamman skyller allt på de präktiga dagisfröknarna som tycker att man ska läsa för sina barn flera gånger i veckan. Dagispersonalen har möten om Malte men tycker att de har tagit sitt ansvar när de får styvpappan att sluta röka på gården och Maltes mamma att äntligen dyka upp på ett utvecklingssamtal. Dessutom går det väl bättre för familjen nu när de får hjälp av den vänlige blonde mannen? Iakttagaren bakom sin gardin känner inte ens familjen och har ju faktiskt försökt prata med dagispersonalen.

Maltes skyddsnät är trasigt och i havet finns så många stora fiskar.

Det svarta och jobbiga med den här boken är att det egentligen aldrig blir riktigt uttalat otäckt. Utan att använda speciellt många ord om smärta, övergrepp, misshandel och alkoholism lyckas författaren ändå  bygga upp den där krypande gnagande känslan som inte lämnar läsaren i fred. Det är skickligt gjort! Debutromanen Udda är en trevlig feel good-historia men här snackar vi feel bad rakt igenom. Bra sådan.

Recensionsex från Piratförlaget.

Annonser

4 kommentarer

Filed under Lästa böcker

4 responses to “I havet finns så många stora fiskar av Sara Lövestam

  1. Tyckte precis likadant!

    • Bokbiten

      Egentligen tycker jag så mycket mer, men vill inte skriva mer om handlingen eftersom jag själv inte gillar recensioner som spoilar.

  2. Pingback: I Havet finns så många stora fiskar. « enbokcirkelföralla

  3. Pingback: Bokbloggarnas litteraturpris 2011 | Bokbiten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s