The tiny wife av Andrew Kaufman

Så sjukt söt liten bok det här är. Rent fysiskt alltså. Den är väl kanske…. tja, 10×10 cm stor och någon centimeter tjock? Pytteliten. Tiny.

Ni som i likhet med mig brukar hänga på Twitter kan väl knappast ha missat Pocketshoparméns intensiva kampanjande, när de en efter en med inköparen @BiaSparrow i täten har höjt den lilla lila boken till skyarna? Till och med självaste Paul Auster fick en i present av dem när han var på signeringsbesök i förra veckan. Well well, vad jag ville säga med detta var egentligen bara varifrån jag har fått tipset på boken och var du kan köpa den om du blir sugen på att läsa (den finns alltså endast och bara på Pocketshop – enda återförsäljaren i hela Europa!).

Med höga förväntningar högg jag in på boken och direkt kände jag att jag gillade den. Kan man tycka annat än bra om en bok som börjar så här?

”The robbery was not without consequences. The consequences were the point of the robbery. It was never about money. The thief didn’t even ask for any. That it happened in a bank was incidental.”

Boken börjar alltså med ett rån, men istället för att avkräva offren eller banken pengar tvingar tjuven med hjälp av en pistol varje person i lokalen att lämna ifrån sig den ägodel de värdesätter högst; en klocka, en nyckel, ett foto på barnen, ett bokmärke i form av en torkad blomma… När han lämnar dem gör han det med hälsningen ”Jag kommer att ta 51% av era själar med mig. Detta kommer att få märkliga och bisarra konsekvenser på ert liv, men det som är viktigt är att ni bokstavligt måste få den att växa tillbaka om ni inte vill dö.”

Kort därefter börjar verkligen bisarra och märkliga saker hända. En kvinna krymper, en tatuering blir levande och en tant delar sig i så många minikopior att hon till slut försvinner.

Ah, det här är en märklig historia. Märklig men fin. Språket är alldeles underbart och historien är knäpp på ett härligt sätt. Jag gillar den och skulle definitivt rekommendera den vidare, men jag blir samtidigt lite frustrerad när jag läser. Jag har svårt att uppskatta noveller och korta berättelser eftersom jag vill gräva djupare, veta mer om vad som hände före och efter och varför personerna beter sig som de gör. Mitt fel och inte bokens, alltså, men icke desto mindre drar det ner mitt totalbetyg något.

Böcker, böcker, böcker gillade mycket och vill se en filmatisering av Tim Burton. Lysande idé, för berättelsen är precis sådär gulligt konstig som hans filmer kan vara.

 

Annons

3 kommentarer

Under Lästa böcker

3 svar till “The tiny wife av Andrew Kaufman

  1. Ping: En bok som ingen annan | Printz Publishing

  2. Ping: Goda nyheter! | Bokbiten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s