Du gamla, du fria av Liza Marklund

I den nionde boken är Annika Bengtzon tillbaka i Stockholm tillsammans med sin familj efter att ha tillbringat några år som korrespondent i USA. Hennes man Thomas jobbar på justitiedepartementet och tillsammans med barnen som nu är i skolåldern bor de ihopklämda i en alldeles för liten hyrestrea på Kungsholmen.

En död kropp utanför en förskola i Axelsberg och Annika som befinner sig i Kungens kurva för att krysta fram en story om farliga snötyngda tak på IKEA hinner till brottsplatsen innan polisutryckningen ens har hunnit dit. Offret är en ung kvinna som just har lämnat sin son på dagis och sen blivit knivhuggen på vägen därifrån. Nu ligger hon översnöad och halvgömd i ett buskage och är tyvärr inte den första kvinnan som knivmördas i Stockholm den hösten.

Thomas Samuelsson, Annikas man, befinner sig i Nairobi på en konferens när hans delegation på sju personer blir kidnappade av en lokal organisation som kämpar mot det europeiska säkerhetsprogramet Frontex som mest verkar gå ut på att hålla internationella flyktingar borta från att komma in i Europa.

Familjen blir så klart indragen i kidnappningshistorien och en statssekreterare mer eller mindre bosätter sig hemma hos Annika och barnen. Han upprättar en kommunikationscentral i sovrummet och därifrån sköts förhandlingarna med kidnapparna. Samtidigt pågår polisens arbete med de mördade kvinnorna och vi får följa tidningen Kvällspressens bevakning både av mordhärvan och diverse andra hittepånyheter (som bland annat det härliga ryktet om att Benny Andersson skulle bli chef över Eurovision song contest).

Jodå, det här är spännande. Liza Marklund är precis lika bra som vanligt på att sno ihop en historia som man sugs in i på en gång. Kidnappningsdramat tar mer och mer plats och jag bläddrar nyfiket vidare i en allt snabbare takt för att få reda på hur det ska gå. Tur för boken att den är så spännande, för språket känns fortfarande rätt trist; speciellt delarna där Thomas berättar saknar flyt.

Karaktärerna börjar kännas lite uttjatade och Annika är precis lika slutkörd, stressad och rörig som alltid, men det blir svårare och svårare att se charmen i henne. Väninnan Anne Snapphane som alltid har varit lite märklig är i den här boken rent odräglig och den enda personen jag faktiskt gillar är kollegan Berit.

Men people, en sak som jag verkligen gillade: Boken släpptes till försäljning måndagen den 21 november och boken börjar så här:

Snyggt, eller hur? Boken utspelar sig alltså just den veckan som många av oss kommer att läsa den. Dessutom har författaren redan lyckats få med de hemska händelserna på Utöya, Bin Ladins död och en hel del andra tidsmarkörer som gör att boken känns ny.

Gillar du spännande underhållningsdeckare tycker jag absolut att du ska läsa Du gamla, du fria. Låt dig dock svepas med i handlingen och ägna inte så många tankar åt att analysera mer. Hela kvinnomordsdelen och (den annars så viktiga) diskussionen om mäns våld mot kvinnor känns tyvärr inklämd och överflödig och jag tror att den här boken hade vunnit på att bara handla om kidnappningsdramat och de politiska diskussioner som följer med det ämnet.

Recensionsex från Piratförlaget.

6 kommentarer

Under Lästa böcker

6 svar till “Du gamla, du fria av Liza Marklund

 1. Tack för recensionen. Jag som inte är ”bok-tok” och gillar enkla handlingar som Liza Marklund bjuder på kommer att slurpa i mig boken med nöje tror jag. Tänkte börja läsa igår men kom hem för sent och jag är omöjlig att läsa i sängen, kan inte låta bli att somna efter 1 blad.

 2. Ballt! Precis som 11/22/63 igår 😉

 3. Kul när förlagen tänker till lite extra. 🙂

 4. Tiina

  Lite intressant ändå. Det har gått några år nu sedan jag sist läste något av Liza M och det kanske skulle vara lagom att plocka upp henne igen. Tack för tipset!

 5. Bokbiten

  Carro: Jag gillade ju den jag också. Har du läst klart än? Om inte; hur kan du låta bli?

  Metta: Precis! Det är nåt magiskt med datum.

  Bokdjungeln: Ja, jättekul.

  Tiina: Avhuggna kroppsdelar, myror som kryper som lik och en huvudperson som spyr, gråter och snorar. Minst lika läskig som Cirkeln, så frågan är ju om du vågar? 🙂

 6. Ping: “Du gamla du fria” av Liza Marklund | Lottens Bokblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s