En enda sanning av Olle Lönneaus

Olle Lönneaus nya bok En enda sanning är en deckare som börjar med att Joel får ett desperat mobilsamtal från sin far. Han ger sig ut i den skånska snöstormen men när han till slut kommer fram hittar han pappa Mårten hängande från en krok i taket. Mårten Lindgren var en konstnär som genom att måla Muhammedkarikatyrer fått en hel del uppståndelse kring sig och hot hängande över huvudet. Säpo anhåller snabbt en misstänkt och polisen Fatima, sekulär muslim, får i uppdrag att förhöra den fundamentalistiske islamisten. Deras samtal blir snabbt en kamp om vems sanning som är den riktiga och vem som ska knäcka vem.

Samtidigt lär Joel känna döde Mårten i efterhand genom att träffa personer som stod Mårten nära. Familjerelationerna bröts när tonårige Joel till slut fick nog av pappans bråk, fiffel och superier och sedan dess har de inte haft någon kontakt. Är hans bild av pappan den enda sanningen?

Tyvärr har jag missat de två första böckerna av Olle Lönneaus, men eftersom de ska vara helt fristående har jag nog inte förstört så mycket för mig själv genom att börja med tredje boken (jag läste den inför en trevlig bokcirkelkväll hos Damm förlag). Mina förväntningar på boken sjönk snabbt som blixten när jag läste blurben ”Lite Hundraåringen-känsla” på pärmens insida, men jag kunde snart andas ut. Jag gillade att En enda sanning inte är en helt vanlig deckare med mord-utredning-upplösning utan att karaktärer och lite politiska tankar fick ta mer plats än polishusets kaffeautomater. Karaktären Fatima hoppas jag kommer dyka upp i fler av Lönneaus böcker rätt att han sa att alla hans böcker innehåller helt nya figurer.

Recensionsex från Damm förlag.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Lästa böcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s