Johanna är otålig

För oss som följer Johanna Lindbäck på Twitter kom det här inlägget om att hon väntar på sin nya bok och att vi ska läsa och gilla den inte direkt som någon överraskning. Well, vi väntar också, Johanna! Jag försökte köpa den på lunchen idag, men den hade inte kommit än.

Har du inte läst hennes böcker har du missat något. De är charmiga, bitvis roliga och bitvis sorgliga, har bra dialoger och hanterar ”vanliga” ungdomars ”vanliga” problem med kompisar, killar/tjejer, föräldrar,kärlek, separationer, lärare och annat vardagligt som är stort i tonåringars liv.  Jag önskar så att jag inte tillhörde samma generation som författaren utan att jag hade fått läsa de här som tonåring. Jag hade älskat dem! Som vuxen gillar jag dem och tycker att det är perfekt feelgoodläsning (men ok, det har väl kanske hänt att jag har smågråtit lite också) men för 20-25 år sen hade jag besattläst.

En liten chock handlar om Gustav som hoppades på tre saker när han började gymnasiet:

  1. En flickvän, eller en tillfällig tjej att ha sex med, åtminstone en gång.
  2.  En massa nya kompisar med samma intressen som han, det vill säga inte sport.
  3. En ny personlighet.

Well, helt plötsligt har tiden rusat iväg och det är snart dags att ta studenten. Gustav snackar ihop sig med klasskompisen Elin som också är rätt missnöjd och de ingår en pakt för att få nåt att hända.

I min typ brorsa börjar Elins mamma dejta en kille och hopplöst nog vill hon flytta ihop med honom – i Luleå! Suck. Inte nog med att hon får flytta och byta skola och kompisar – i nya plastfamiljen finns även två killar i hennes ålder som hon ska lära känna och få något slags relation med. Vilken nivå är lagom att lägga sig på: Syskon, kompisar eller nåt annat?

Tänk om det där är jag har även den ett flyttema. Här är det Agnes som flyttar från Stockholm till Umeå och inför nya skolstarten passar hon på att göra om sig själv till ”Normal. Helt vanlig. Alldeles 100% normal.” Alla har vi väl haft liknande tankar någon gång i livet, och alla vet vi hur svårt det är att göra om sig själv för att bli någon annan. Kanske duger Agnes som hon är ändå?

Saker som aldrig händer är nog den mörkaste eller allvarligaste boken hittills. Andreas är ihop med Hanna och har många kompisar i klassen, men när Hanna sviker honom gungar hela hans värld. Vem kan han lita på egentligen? Är hans kompisar verkligen så lojala som han har trott?

Välkommen hem handlar om Sara som kommer hem efter att ha varit utbytesstudent ett år. Hon kastas tillbaka till vardagen med kompisar och killar, men under nät hon har varit borta har tiden visst inte stått stilla på hemmaplan heller. Mattias som hon dumpade innan hon åkte iväg kan hon uppenbarligen inte hänga med som vanligt, och Bella som är en av hennes närmaste vänner faller också bort eftersom hon råkar vara tvillingsyrra till Mattias. För att få in lite nytt blod i sitt liv bestämmer Sara sig för att börja träna jiu-jutsu. Där finns Adrian.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Lästa böcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s