Äntligen på plats

Jepp, nu är jag här. På mässan. I vimlet. So far har jag dels hunnit med att hälsa på en hel drös bokbeknta (sorry, men orkar inte länka eftersom jag bloggar från paddan) och lyssna på två korta seminarier.

Först pratade Cecilia Nilson från Rabén & Sjögren med Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck om ungdomslitteratur och varför det ofta anses att den måste ha budskap och ta upp problem. Både Lisa och Johanna skriver böcker som behandlar så kallade vardagsproblem, men hur kan föräldrars skilsmässa kallas så? I böcker som vänder sig till vuxna skulle väl inte en separation tas så lättvindigt?

Båda författarna är överens om att en ungdomsbok ska vara lätt att läsa, men att lättläst absolut inte behöver betyda ytlig. Även om de inte skriver med speciella budskap eller teman i tankarna eller har som självändamål att presentera vettiga förebilder för läsarna har de ändå vissa drag som återkommer. Tjejers utseende- och matnojande undviks, killar får gärna vara lite mjukare och ängsligare än stereotypen och i flera av författarnas böcker finns det tjejer som är lite mer framåt och bättre på att ta för sig.

Precis som vanligt är 20 minuter alldeles för kort för ett seminarium. Jag hade gärna lyssnat längre.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Bokmässan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s