Lördag

Lördagen började inte lika tidigt som fredagen, och med tanke på att det dracks vin en bit efter midnatt (tro inte att bokmässan bara handlar om böcker – det är en himla massa minglade och vindrickande också) var det tur.

Efter en ordentlig hotellfrukost med ägg och grejer pallrade vi oss iväg till mässan och lyckades slira in precis i tid för att hinna lyssna på Bengt Ohlsson och Margot Wallström som berättade om boken Margot som nyligen har släppts på Brombergs. Jag tyckte mycket om boken (men har inte hunnit recensera den än) och nu fick Noah höra mer om hur den kom till och om Margots FN-jobb mot sexuelltvåld i konflikter. Hon måste få höra en massa hemskheten dagligen, och bara den snabba passagen om en lärare som blev gruppvåldtagen, skjuten i underlivet och lämnad att dö fick mina ögon att tåras. Det faktum att hon sedan hittades naken, skändad och blödande av en elev gjorde att hon på grund av skam inte längre kunde fortsätta sitt arbete som lärare. Så mycket vidrigheten det finns i världen!

Anyway. Boken var bra, seminariet var bra och min bild av Margot Wallström blir bara bättre för varje gång hon öppnar munnen.

En sväng på mässgolvet (som nu under lördag är obegripligt trångt och fullpackat) inklusive varsin kram av mamma och moster som är här över dagen och sen gav jag mig upp mot K-hallarna. Långt innan jag kom fram möttes jag av en jättekö. Anledningen var Jonas Gardell, men jag svängde av och lyssnade på Varg Gyllander, Kristina Ohlsson och Peter James som pratade om autenticitet i kriminalromaner. Eftersom jag läser en hel del deckare var det så klart roligt att höra om hur de jobbar med faktagranskning och research, Varg Gyllander arbetar som pressekreterare hos Rikskriminalpolisen, Kristina Ohlsson har en bakgrund på SÄPO och Peter James har sen många år en bra kontakt med polisen i Sussex, där han regelbundet åker med i patrullbilar, tar del av förhörsmaterial och träffar poliser. Alla tre har alltså tillgång till personer att ställa massa frågor till, men även om de var överens om att enkla fakta måste stämma för att läsaren inte ska tappa intresset (som att trafiken står still/rör sig på ”fel” tider) men att deras böcker skulle bli tre gånger så långa och supertrista om de skulle hålla sig helt till verkligheten och ta med alla detaljer. Tack för den avvägningen, säger jag!

Resten av dagen tänker jag bara gå runt och mysa; trängas i montrarna, klappa på böcker förhoppningsvis träffa på lite bekanta ansikten hör och där.

Annonser

1 kommentar

Filed under Bokmässan

One response to “Lördag

  1. Är avis på er som var på mässan. Och Margota bok vill jag nu läsa efter detta inlägg. Känns som en hemsk och viktig bok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s