Mässfredag

Pga krånglande wordpress och allmän trötthet blev det här inlägget inte publicerat igår, men oj vilken mässfredag jag fick till!

Efter bokcirkelfrukosten men Breakfast book club var jag och lyssnade på Mikael Niemi som berättade om sin nya bok. Herregud vad han var underhållande på scen! Boken ska inte vara någon humorbok, men tydligen innehåller den en scen där en bokhyllas innehåll flyter iväg med Populärmusik från Vittula i spetsen.

Han hon hen – barnböcker utan kön handlade om precis vad titeln säger. Patrik Hadenius ledde ett samtal mellan Jesper Lundqvist, Lena Arros, Kristoffer Leandoer och Katarina Wrååk. Det pratades om varför många blir så provocerade av det lilla ordet hen, vi fick skratta åt konstiga idéer om att ”mänskligheten kommer att dö ut om alla blir hen och skillnaden mellan könen försvinner” och att det kan bli missförstånd om man diskuterar hönor på engelska. Diskussionen är väldigt spännande, tycker jag. För många är ordet hen politiskt laddad, men faktum är att 2/3 av världens språk saknar könsspecifika pronomen.

Fredagens tredje seminarium handlade om verkligheten i fantasylitteratur. Under ledning av Johanna Lindbäck samtalade Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren, Maria Turtschaninoff och Lene Kabberbøl om verklighet kontra fantasy, hur de passar ihop och hur man ibland måste kompromissa. I Engelsforstrilogin kompromissar man bland annat med karaktärernas psykiska välmående – en person som i verkligheten är med om så många trauman som cirkeltjejerna skulle antagligen behöva både terapi och lyckopiller för att ens fungera hjälpligt, och de andra författarna berättade att de till exempel jämkade lite med hur tidigt en häst är ridbar för att inte få alltför långa transportsträckor. Ett intressant seminarium även om jag 1) läser väldigt lite fantasy och 2) är halvdålig på att förstå danska.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Bokmässan

2 responses to “Mässfredag

  1. Eli

    Gillade också det seminariet, var riktigt intressant!

  2. Eli

    Kanske skulle säga vilket jag menade också. Fantasyseminariet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s