Bokporr deluxe

9789113050539_200_akademimordenSå här i Nobeltider skrivs det en väldig massa om Alice Munro. Alltså behöver inte jag också avhandla henne va? Bra, för noveller är inte min grej om jag ska vara ärlig.

MEN jag har nåt annat viktigt att avhandla: Martin Olczaks Akademimorden. Precis som man kan gissa av namnet är det en deckare med koppling till Svenska Akademien. Boken börjar med att ständige sekreteraren skjuts ihjäl med ett 150 år gammal vapen i Berzeeli park. Trots att resten av ledamötena hårdbevakas fortsätter de trilla av pinn en och en framför näsan på en förbryllad poliskår.

Nej, någon avancerad deckarhistoria är det egentligen inte, det här, och upplösningen har lite väl mycket Lisbeth Salanderwannabekänsla över sig för att kännas helt spännande men det finns massor att tycka om iallafall. Boken är uppenbarligen skriven av en bokälskare för andra bokälskare och jag hittar litterära referenser här och där. En av huvudpersonerna är antikvariatägare och letar ständigt efter fina gamla utgåvor:  

Han fattade den med båda händerna, lät fingrarna glida över det marmorerade pärmpappret, över det gröna halvklotbandet, över ryggtiteletiketten som framställts av rött och ockrafärgat getskinn. Därefter slog han upp bokens titelsida och granskade kolofontexten med stor noggrannhet.
– 1:a upplagan, 1:a tryckningen, 1:a-3:e tusendet. Han viskade fram orden, andaktsfullt, som vore de versrader i en bön.

Ja men ni hör ju! Boken kryllar av sånt här. Bokporr! Istället för att skriva att ett rum var var ”fullt av böcker” uttrycks det:

Hyllplanen var till bredden fyllda med rara publikationer och bokverk, Hedbergsband och klotryggsband, kalvskinnsryggar och stämpelpressade mönster och guldornament.

 I ett sökande efter motiv hos en eventuell mördare låter ett samtal så här:

– Vadå för dispyter?

– Var ska jag börja? De grälade om det mesta. Mallarméuttolkarnas betydelse för den postmodernistiska lyriken. Jorge Luis Borges politiska ställningstaganden. Den magiska realismen i sydamerikansk sjuttiotalslitteratur. Men framför allt hade de väldig olika syn på hur Svenska Akademiens arbete ska bedrivas.

– Postmodernistisk lyrik? Sjuttiotalslitteratur?

– Ja.

– Det låter inte som blodiga knivfajter precis.

– De är framstående litteraturprofessorer, inte Hells Angels-medlemmar. De bråkar annorlunda, men lika våldsamt skulle jag säga.

Mycket roligt, tyckte jag.

Martin Olczak är ett nytt  namn för mig, men han har tydligen både skrivit barnböcker, TV- och filmmanus förut. Skriva kan han utan tvekan, men jag undrar hur hans berättande funkar om han skulle skriva en bok där en lite halvsvag story inte får vägas upp av allt bokigt? Akademimorden är i vilket fall som helst en pärla för alla boknördar.

Utgiven hos Norstedts, och finns att köpa bland annat hos Adlibris och Bokus.

Annons

2 kommentarer

Under Lästa böcker

2 svar till “Bokporr deluxe

  1. Olczaks barndeckare om Megakillen är frekvent lästa och mycket omtyckta här hemma!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s