Mitt livs första e-bok

Eboksläsning på mobilen, vilken grej! Trodde det skulle kännas jobbigt med den lilla skärmen men det funkar faktiskt över förväntan. Jag ser dock fram emot att min beställda surfplatta ska komma hem till mig mycket snart, för det måste vara ännu mycket bättre att läsa på den. Här blir det ett himla bläddrande med kanske fem meningar på varje sida.

Men smidigheten, folk. Smidigheten! Precis som många andra är jag sällan mer än ett par meter från mobilen och det innebär ju att jag alltid har läsning också med mig vart jag än går (nästan). Jag kan dessutom läsa i mörker eftersom skärmen ju lyser (ljusstyrkan går att justera). Vilken pappersbok kan erbjuda den servicen?

En annan fantastisk fördel är ju distributionen. Klick klick så har jag en ny bok i min hand här och nu. Jag behöver inte vänta på posten eller pallra mig iväg till en fysisk butik, utan jag kan börja läsa på en gång. Typiskt bra grej för otåliga läsare.

Dock har mobilläsandet också en del nackdelar. Först the obvious one: Batteriet. Hur ofta letar vi inte efter eluttag år 2012? Min första tanke när jag hoppade på det gamla skumptåget (som jag för övrigt älskar eftersom åksjukerisken är minimal där) i torsdags var att det inte finns eluttag vid platsen och att jag därför måste snåla på surfande/musiklyssnande/smsamde de kommande timmarna. Då har jag ändå en mobil som inte ens är en månad gammal och borde ha ett piggt batteri! Inget eboksläsande på den tågresan, med andra ord.

En annan nackdel som jag inte hade tänkt på: Distraktionerna! Herreguuuud vad det är svårt att hålla dig till att bara läsa bok när jag hela tiden har hela internet bara ett klick bort! Alla små meddelanden om Facebookkommentarer, Twittermentions, nya sms eller att det är min tur i något av alla spel jag har snurrar in mig i hjälper ju heller inte till att hålla koncentrationen… Men i skrivande stund kommer jag nu på en lösning på det problemet: Flightmode.

Summa summarum: Jag har svårt att se att e-boken skulle konkurrera ut pappersditon ur mitt liv inom den närmaste framtiden, men den är ett bra komplement. En bok är dock en bok och den är gjord av papper.

Ser ni förresten vilken bok det är jag läser?

20120409-141839.jpg

Annonser

7 kommentarer

Filed under Boksnack

7 responses to “Mitt livs första e-bok

 1. Nu vet jag inte vilken sorts nalle du har men jag en Android där jag har Aldiko som bokläsarapp och när jag läser i den så expanderar sidan över hela skärmen och jag märker aldrig av fejjan, mejl och annat! Byta sida gör jag med volymknapparna på sidan av luren så det är väldigt bekvämt och smidigt!

  • Bokbiten

   Jag har en iphone och läser i iBooks. Även där tar boksidan upp hela skärmen och jag bläddrar med fingret på skärmen (som i en pappersbok) men alla notifieringar flashar upp mitt på skärmen. Kanske går att stänga av på smidigt sätt just när jag har iBooks igång? Måste undersöka.

   • Ann-Sofie L

    Men även om inte notiserna dyker upp är ändå fb, twitter och hela konkarrongen så himmelens nära ändå. Man får lägga band på sig (skitsvårt)

    • Bokbiten

     Kan man stänga av notiserna bara när iBooks är igång?

     Lägga band på sig? Inte min rekordbästa sida direkt.

 2. Ah, ok, ja det vore ju bra om det gick att stänga av. Jag kan välja på att bläddra med fingret men tycker att det är skönare med volymknapparna. En annan sak som är bra med e-böcker är att man kan lägga till ett bokmärke med en anteckning när man hittar något man vill komma ihåg!

 3. Vilken läsplatta har du valt? Är själv mycket pepp på en Kindle men har inte fått den berömda tummen ur än.
  Plus: måste ju säga att du är ett geni som kommit på ett sätt att ta dig runt ”reclaim the bokhylla” :)))))

  • Bokbiten

   Det blev ingen läsplatta alls, utan en surfdito. Jag har beställt en vit fin ipad med mitt namn ingraverad men herreguuuuud vilken lång tid det tar att få den! Det kan väl inte vara så svårt att stava till Carina Pettersson? Va va va?

   Reclaim the bokhylla, ja…. Eh… Du genomskådade mig alltså? Jag som smööög så fint med e-bokens andra bra fördelar. Att de inte är fysiska är ju en klar nackdel men också en enorm fördel. Typ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s