Det är så logiskt alla fattar utom du av Lisa Bjärbo

Ester och Johan har varit bästa kompisar så länge någon kan minnas. Nu går de på gymnasiet och sen fyra år tillbaka har Johan känt att han kanske inte längre är helt nöjd med Ester & Johan -BFF utan att han hellre skulle vilja ha Ester & Johan – Extra allt. De går i samma klass, sitter jämte varandra på lektionerna, äter ostmackor hos varandra efter skolan och har välregisserade filmkvällar där man självklart dricker hallonsoda, äter Ahlgrens bilar och inte säger ett knyst förrän filmen är slut.

Problemet är Ester. Ester med fräknarna, den blonda tofsen, det kassa morgonhumöret och som alltid kommer för sent. Hennes drömkille är en smal, mörk estetkille som skippar idrotten för att det inte passar hans image att träna, och som istället sätter sig på ett fik och kedjeröker över kopp efter kopp med svart kaffe. Rekordeliga orienterings-Johan med aptrista kläder och helt vanliga ögon passar liksom inte in på den bilden och när hårdrocks-Adam ger henne ett lillfinger blir hon så klart tokkär i honom istället. Och Johan får lyssna på hennes relationsältande, precis som vanligt. Inte konstigt egentligen att hans humör åker bergochdalbana – speciellt inte eftersom även hans familj håller på att falla samman.

Ungdomsbok. Boy meets girl. Olyckligt kärlek, svek, vinfylla och skvallrande vänner. Rätt klassiska ingredienser, men Lisa Bjärbo lyckas sno ihop dem till nåt extra fint. Visst känns boken lite smått stereotyp (Johan tränar, är duktig i skolan och kommer alltid i tid och Ester är smålat, fattar inte matten och obotlig tidsoptimist) och förutsägbar ibland men ändå:  Boken är fin som snus. Jag skrattar, gråter och har en klump i magen som bara växlar i storlek boken igenom. Om du är tonåring, har varit tonåring eller har tonårsbarn tycker jag att du ska läsa den.

Jag älskar dessutom att Ester och Johan bor i Växjö och går på Katedralskolan – min gamla skola! Jag har fikat i samma cafeteria som de, haft ångest i samma skrivsal och spanat efter killar i samma korridorer. Nostalgi ftw.

Läs även författarens härliga blogg Onekligen där hon bland annat berättar om hur boken fick sitt namn.

Några av alla bloggare som också har läst och recenserat är: Dantes bibliotek, Tonårsboken, Dagens bok, En bokcirkel för alla och Boktoka.

7 kommentarer

Under Lästa böcker

7 svar till “Det är så logiskt alla fattar utom du av Lisa Bjärbo

  1. Azzå bra innlägg typ bt. Ja har läst den me. Så asb. De e så hlv att ja å Ester heter typ samma sak. När ja hittade boken på bibl hängts ja typ Shit den hanlar ju om mig och min pojkv Adam. Enda sakn e att han int gillar typ hårdr han e mer för typ punk. Azzå den boken stämmer in på mig hur bra som helst irl. Ja ba döööör.

  2. Ping: Sorry Kristina. Lisa har kört om. | Bokbiten

  3. Ping: You had me at hello | Bokbiten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s